Öğrenci Günlük Çalışma Programı
Öğrencinin :
Adı ve soyadı : Sınıfı :
Okulu :
Saat Yapılacak Faaliyetler
06.00-06.30 Uyanma, kalkma, temizlik, kişisel bakım, odanın toplanması, okul çantasının hazırlanması.
06.30-07.30 O günkü derslere hazırlık çalışması
07.30-08.15 Sabah kahvaltısının yapılması
08.15-08.45 Okula ulaşma
O9.00-15.30 Okulda derslerin işlendiği zaman
15.30-16.00 Eve dönüş
16.00-17.00 Dinlenme ve oyun
17.00-18.00 Ders tekrarı ve ödevlerin yapılması
18.00-18.30 Evdeki sorumlulukların yapılması
18.30-19.00 Akşam yemeği ve dinlenme
19.00-20.00 Konu tekrarı ve ders çalışma
20.00-21.00 Ertesi güne hazırlık ve tamamlayıcı çalışma
21.00-21.30 Kitap okuma
21.30-21.45 Çantanın hazırlanması ve yatmaya hazırlık
21.45-22.00 Yatış
Açıklamalar
Çocuklara erken kalkma ve erken yatma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuk kalktıktan sonra; kişisel temizliğini yapmalı, yatağını toplamalı, eşyalarını yerine koymalı, odasını düzenlemeli ve çantasını hazırlamalıdır.
Çocuk kahvaltıdan önce o gün okulda göreceği derslerle ilgili geçmiş konulara bakmalı, o gün işlenecek konular hakkında ön bilgisi olması için konu başlıklarına bakmalı ve bir fikir sahibi olmalıdır. Yatılı okullarda her sabah kahvaltıdan önce bir saat etüt yapılır.
Çocuğun kahvaltısını düzenli olarak yapması sağlanmalıdır. Çocuklara okul kantininde kahvaltı yapması teşvik edilmemelidir. Kantinden sağlıksız gıdalar alma alışkanlığı edinmesi uygun değildir.
Çocuk okula giderken kendi eşyalarını kendisi taşımalıdır. Çocuğun çantasını başka birinin taşıması uygun değildir. Çocuğun kısa mesafedeki okula servisle veya arabayla gitmesi uygun değildir. Çocuk kısa mesafelerde yürümeye, arkadaşları ile birlikte okula gitmeye, kendi çantasını kendisinin taşımasına alışması gerekir. Çocuk gerekirse uzaktan takip edilebilir. Okula arkadaşları ile gitmesi, çantasını kendisinin taşıması da bir eğitimdir.
Okulda işlenecek derslere hazırlıklı gidilmelidir. Derste öğretmen dikkatlice dinlenmeli, anlaşılmayan yerler sorulmalıdır. Önemli olan sorulan sorulara doğru cevap vermek değil, öğretmene kaliteli soru sorabilmektir. Öğretmene kaliteli soru sormak konunun anlaşıldığının ve bilgiden çıkarım yapılabildiğinin işaretidir. Ders derste öğrenilmelidir.
Çocuğun eve dönüşü de gittiği gibi olmalıdır. Çocuğun zamanında eve gelmesi takip edilmeli ve kaçamak yapasına izin verilmemelidir.
Çocuk eve geldiğinde hemen ödevlerini yapması istenmemelidir. Çocuğun zihin yorgunluğunu atabilmesi için bir müddet oyun oynamasına ve serbest vakit geçirmesine izin verilmelidir.
Çocuk oyun sonrası, öncelikle kendisine verilen ödevleri yapmalıdır. Çocuğun ödevini anne ve baba yapmamalıdır. Gerektiğinde çocuğun ödevlerini kendisinin yapmasına rehberlik edilmelidir.
O gün okulda işlenen derslerin tekrarının yapılması, anlaşılmayan yerlerin öğretmene sormak üzere not edilmesi, önceki konu başlıklarına bakılması ve hatırlanması öğrencinin başarısını artıracaktır.
Çocuklar akşam yemeğinin hazırlanmasında, sofranın kurulmasında, yemek servisinde ve sofranın kaldırılmasında anneye yardım etmelidir.
Akşam yemeğinde bütün aile fertlerinin olmasına dikkat edilmelidir. Yemekte günlük yaşanan önemli olaylar, edinilen önemli bilgi ve tecrübeler paylaşılmalıdır. Aile fertlerinin hepsine söz hakkı verilmelidir. Bu durum çocukların kendini ifade etmesini, olayları daha iyi anlamalarını, ders çıkarmalarını ve özgüvenini sağlar.
Yemekten sonra dua edilmeli, yemeği hazırlayanlara teşekkür edilmelidir. Sofranın kaldırılmasında ve ortalığın düzenlenmesinde anneye yardım edilmelidir.
Yemekten sonra konu tekrarına ve konu ile ilgili yeni bilgilerin öğrenilmesine devam edilmelidir. Konu ile ilgili sınavlarda çıkmış soruların çözümü yapılmalıdır.
Ertesi gün derslerde işlenecek konular hakkında konu başlıkları ve konunun içeriği ile ilgili bilgiler öğrenilmeli ve notlar alınmalıdır. Derse hazırlıklı gitmek, derste öğretmeni iyi dinlemek, anlamadığı yerleri öğretmene sormak, kısaca dersi derste öğrenmek öğrencinin başarısını artırır.
Ayrıca o hafta yazılısı olacak derslere özel zaman ayrılmalıdır. Sadece yazılının olacağı akşam çalışma alışkanlığı kazanmak iyi değildir. Yazılının olacağı günden önceki hafta sonu yarın yazılıya girecekmiş gibi ders çalışılmalıdır. Yazılının olacağı akşam sadece konu tekrarı yapılmalıdır.
Küçük yaştan itibaren çocuklara yatmadan önce en az yarım saat kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Aslında çocuğa ömür boyu bilgi öğrenme merakı ve aşkı kazandırılmalıdır. Kitabı sadece okumak değil, okuduklarından çıkarım yapma alışkanlığı kazanmalıdır. Günümüzde sınavların çoğunluğu okuduğunu anlama yeteneğini ölçmektir.
Bilgi hammadde olarak kabul edilmeli, o bilgi hammaddesinden günümüz ihtiyaçlarında kullanılmak üzere mamul (işlenmiş) madde elde etmesini bilmeliyiz. Bilgi güncel ve hayatı kolaylaştırıcı, yaşamımızda kullanabileceğimiz bilgi olmalıdır.
Mümkünse çocukların günlük tutmaları teşvik edilmelidir. Çoğu öğrenciler kendini ifade etmekten, bilgiden bilgi üretmekten acizdir. Günlük tutmak çocuğun kelime hazinesini geliştirir, düşüncelerini yazıya dökmesini ve bilgiden bilgi üretmesini sağlar.
Çocuk ertesi günü okula götüreceği kitap ve defterleri hazırlayıp çantasına koymalıdır. Çocuk çantamı sabahleyin hazırlayım diye düşünürse bu alışkanlık haline gelebilir, başka işler ortaya çıkar ve iki ayağı bir pabuca girip çantasını istediği gibi hazırlamadan okula gitmek zorunda kalabilir.
Yatmadan önce çocuğun dişlerini fırçalaması, pijamasını giymesi aile fertlerine iyi geceler diyerek yatağına gitmesi alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Not: Günlük çalışma planı hafta sonu ve tatil günleri ailenin programına göre düzenlenebilir. Hafta sonları çocukların yeteneklerine veya ilgi alanlarına göre aktivitelere veya etkinliklere katılması sağlanabilir.
Bu program taslak olup öğrencinin yaşına veya şartlara göre düzenlenebilir.