Başarılı Öğrenci Olmanın Kuralları-2

0
2729

 

Başarılı olmanın önündeki en büyük engeller: Tembellik, kötü arkadaş ve kötü örneklerdir.

Başarının ilk ve en önemli şartı: İradeli olmaktır. İnsanları birbirinden ayıran ve farklı kılan en önemli şey iradedir.

Tembellik insanın en büyük düşmanıdır. Tembellik şekilden şekle giren bir namerttir. Herkesin zayıf tarafına göre şekil alır. İnsanı çalışmaktan ve güzel işler yapmaktan alıkoyar. Kendine göre mazeretler üretir, olmadı erteletir. Züğürt tesellisi gibi teselliler verir (çalışanlar ne olmuş ki, hayatını yaşa, dünyaya bir daha mı geleceksin, daha önünde uzun yıllar var, ileride yaparsın…)

Kötü arkadaşın verdiği bir zararı hiç kimse veremez. Boşuna “ bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” dememişler. Kötü arkadaş dost ağzı kullanır. senden gözükür. seni kötü davranışlara teşvik eder. Başaramazsa maske kullanır ( hatırım için ne olur, bir kez yapmaktan bir şey çıkmaz… Başaramadı insanı tahrik eder: Bu aslan sütü bunu delikanlılar içer.senin ağzında ananın sütü kokuyor. Anasının süt kuzuları bunu  içemez…). Seni kendine benzetmek ister.

İnsanın içinde yaşadığı kötü çevre insana çok zarar verir. Senin bir şeyler yapman halinde çevrendekiler sana tepki koyuyorsa ( Bu maaşa bu kadar çalışılır. Dünyayı sen mi kurtaracaksın. Sen yaparsan bizden de isterler…)işin zor demektir.

Bir gün bulunduğu okuldan başarılı olarak bilinen başka bir okula tayini çıkan bir öğretmenim ziyaretime gelmişti de ona şöyle sormuştum: Hocanım eski görev yapmış olduğunuz okulla şimdi görev yapmış olduğunuz okul arasında bir fark görüyor musunuz? Öğretmen arkadaş: “Hocam, doğrusu eski okulda öğretmen arkadaşlar birbirleri ile yarış halinde değillerdi.Sadece derslerine girip çıkıyorlardı. Kimse fazladan çalışmıyordu ben de çalışmıyordum. Yeni gittiğim okulda öğretmenlerin çok çalıştıklarını, ders haricinde etüdler yaptıklarını ve birbirleri ile yarıştıklarını gördüm. Ben de çalışmak ve  yarıştan kopmamak zorunda olduğumu gördüm. Bende çok çalışmak zorunda kalıyorum. Çünkü bölgede ilgili veli var herkes çalışmak ve yarıştan kopmamak ve velilerin gözünde         “ başarısız öğretmen “ konumuna düşmemek için çok çalışıyor.” demişti.

İnsan sigara ve içkinin sağlık için ne kadar zararlı olduğunu bilir de bilgisiyle amel edip bu kötü alışkanlıktan kolayca vaz geçemez.

Zira ilmin (bilmenin) kaynağı zeka, amelin ( o işi yapmanın) kaynağı iradedir. İrade terbiyesine erken yaşlarda başlanılmalıdır.

İyilik yolunda iradeyi kullanabilmek önemlidir.  İradesine hakim olan kişi gerektiğinde hayır diyebilendir. Kötü arkadaş sizi güzel olanı yapmaktan alıkoymaya çalışır iken veya kötü olanı yapmaya teşvik ediyor  iken ona hayır diyebilmek , güzel bir filmi ( veya başka bir şeyi) izlemek var iken kalkıp ders çalışmaktır iradeli olmak.

Başarılı insanlar; başarılarını iradelerinin kuvvetinden alırlar.

Zeki insanların eğer iradeleri zayıfsa hayatta başarılı olmaları mümkün değildir.

Toplumu sele benzetirsek, insan selin üzerindeki (selin istediği yere alıp götürdüğü ) çöp gibi olmamalı; sele yön veren selin önündeki büyük ağaç kütlesi gibi olmalıdır. Bu da sağlam bir irade ile olur.

Çocuğun duygu ve kişiliğinin gelişmesinde annenin katkısı fazladır. Çocuk karakterini çoğunlukla babadan alır.

Okullarda öğrenciye bilgi öğretilir. Bilgiyi işleyen, bilgiden bilgi üreten, bilgiden katma değer üreten karakterdir. Kişiyi işi yapmaya karar verdiren ve başlatan iradedir.