Başarılı Öğrenci Olmanın Kuralları-1

0
2851

 

Çocuklarımıza yarının ihtiyacı olan: Çağı yakalamış, analitik düşünebilen, ezberci olmayan, araştıran, sorgulayan, fikir üretebilen, kendisini ifade edebilen, zayıf ve güçlü yönlerini bilen, yeteneklerine göre ilave eğitim almış, en az bir dil bilen, teknolojiyi kullanabilen, resim, müzik ve spor alanlarıyla yeteneği ölçüsünde ilgilenen, bir müzik aletini çalabilen, hobisi olan, sosyal ve kültürel faaliyetlerle ilgilenen bir eğitimi vermeliyiz.

Atalarımız “Yaşlı, bilgili ve tecrübe sahibi insanlarla birlikte olun. Onların bilgi ve tecrübelerinden istifade edin” demişler. İnsanların tecrübelerinden istifade etmek insanı yüceltir ve başarılı kılar. Daha az hata etmesini sağlar. Dünyayı yeniden keşfetmeye çalışmaya gerek yok. Zaman en kıymetli hazinemiz, iyi değerlendirmeliyiz. Bizde tecrübe ve bilgilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Başarıdan kasıt; sadece derslerde başarılı olan değil, hem derslerde hem de hayatta başarılı olmadır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için:

İyi arkadaşlar edinmeli. Arkadaş; çalışkan, dürüst, güvenilir, iyi ahlak sahibi olmalı.

Zamanı etkin kullanmalı. “En kıymetli hazine: Sağlık ve boş vakittir.” Giden zamanı geri getirmek mümkün değildir.

Çalışmaktan ve öğrenmekten mutlu olmalı.

Sizi engelleyenleri hayatınızdan çıkartın.

Gerektiğinde hayır demeyi öğrenin. Bazen arkadaşınız   (Hatırım için yap. Bir taneden bir şey olmaz. Beni kırıyor musun. Bu aslan sütü, ağzında anasının sütü kokanlar içemez…)

Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin. Güçlü yönlerinizi ön plana çıkartın. Zayıf yönlerinizi güçlendirin.

Yeteneklerinizi keşfedin. Yeteneklerinize göre ilave eğitim alın. (Spor, sanat ve müzik…) Bir alanda uzmanlaşmaya çalışın.

Bir uğraş alanınız (hobiniz) olsun (Koleksiyonculuk, fotoğrafçılık…)

Alanında başarılı olanların hayat hikayelerini (biyografilerini) okuyun.

Kendinize bir amaç ve hedef belirleyin. Hedefiniz kendinize,  yeteneklerinize uygun ve gerçekleşebilir olsun.

Özgüveninizi geliştirin.

Kendinizi ifade edebilmeyi öğrenin (Aynanın karşısına geçip konuşma provaları yapın).

Ufak bir engelde pes etmeyin.

Olumsuzlukları fırsata çevirin.

Etkin ders çalışma metodlarını öğrenin.

Okuma alışkanlığı kazanın. Hayat boyu öğrenmek öncelikli hedeflerinizden olsun.

Başarısızlıklara sebep aramayın. Başarısızlıktan ders çıkartın.

Başkalarına bağımlı kalmayın.

Ezberci olmayın, fikir üretip projeler hazırlayın.

Tembellikten uzak durun (Başarısızlığınızın nedenini: şans, talih, kader gibi mazeretlere bağlamayın.)

Bugünün işini yarına bırakmayın.

Yapacağınız işlerde alanında fikir sahibi, tecrübeli kişilerle istişare edin (Bu sizin daha az hata yapmanızı sağlayacaktır).

Kendi kültürümüzü ve değerlerimizi öğrenin.

Başarılı olmanın önündeki en büyük engeller: Tembellik, kötü arkadaş ve kötü örneklerdir.

Başarının ilk ve en önemli şartı: İradeli olmaktır. İnsanları birbirinden ayıran ve farklı kılan en önemli şey iradedir.

Tembellik insanın en büyük düşmanıdır. Tembellik şekilden şekle giren bir namerttir. Herkesin zayıf tarafına göre şekil alır. İnsanı çalışmaktan ve güzel işler yapmaktan alıkoyar. Kendine göre mazeretler üretir, olmadı erteletir. Züğürt tesellisi gibi teselliler verir (çalışanlar ne olmuş ki, hayatını yaşa, dünyaya bir daha mı geleceksin, daha önünde uzun yıllar yaparsın…)

Kötü arkadaşın verdiği bir zararı hiç kimse veremez. Boşuna “ Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.” dememişler. Dost ağzı kullanır. Senden gözükür. Seni kötü davranışlara teşvik eder. Başaramazsa maske kullanır ( hatırım için ne olur, bir kez yapmaktan bir şey çıkmaz, bu aslan sütü bunu delikanlılar içer. Anasının süt kuzuları içemez…). Seni kendine benzetmek ister.

İnsanın içinde yaşadığı kötü çevre insana çok zarar verir. Senin bir şeyler yapman halinde çevrendekiler sana tepki koyuyorsa ( Bu maaşa bu kadar çalışılır. Dünyayı sen mi kurtaracaksın. Sen yaparsan bizden de isterler…)işin zor demektir.

Kınayanın kınamasına aldırmadan doğru olduğuna inandığın şeyi yapmalısın.

Bir gün bulunduğu okuldan başarılı olarak bilinen başka bir okula tayini çıkan bir öğretmenim ziyaretime gelmişti de ona şöyle sormuştum: Hocanım eski görev yapmış olduğunuz okulla şimdi görev yapmış olduğunuz okul arasında bir fark görüyor musunuz? Öğretmen arkadaş: “Hocam, doğrusu eski okulda kimse çalışmıyordu ben de çalışmıyordum. Yeni gittiğim okulda öğretmenlerin çok çalıştıklarını ve birbirleri ile yarıştıklarını gördüm. Ben de çalışmak ve  yarıştan kopmamak zorunda olduğumu gördüm. Bende çok çalışmak zorunda kalıyorum. Çünkü bölgede ilgili veli var herkes çalışmak ve yarıştan kopmamak ve velilerin gözünde         “ başarısız öğretmen “ konumuna düşmemek için çok çalışıyor.” demişti.

İnsan sigara ve içkinin sağlık için ne kadar zararlı olduğunu bilir de bilgisiyle amel edip bu kötü alışkanlıktan kolayca vaz geçemez. Zira ilmin (bilmenin) kaynağı zeka, amelin ( o işi yapmanın) kaynağı iradedir. İrade terbiyesine erken yaşlarda başlanılmalıdır.

İyilik yolunda iradeyi kullanabilmek önemlidir.  İradesine hakim olan kişi gerektiğinde hayır diyebilendir. Kötü arkadaş sizi güzel olanı yapmaktan alıkoymaya çalışır iken veya kötü olanı yapmaya teşvik ediyor  iken ona hayır diyebilmek , güzel bir filmi ( veya başka bir şeyi) izlemek var iken kalkıp ders çalışmaktır iradeli olmak.

Başarılı insanlar; başarılarını iradelerinin kuvvetinden alırlar.

Zeki insanların eğer iradeleri zayıfsa hayatta başarılı olmaları mümkün değildir.

Toplumu sele benzetirsek, insan selin üzerindeki (selin istediği yere alıp götürdüğü ) çöp gibi olmamalı; sele yön veren selin önündeki büyük ağaç kütlesi gibi olmalıdır. Bu da sağlam bir irade ile olur.

Çocuğun duygu ve kişiliğinin gelişmesinde annenin katkısı fazladır. Çocuk karakterini çoğunlukla babadan alır.

Okullarda öğrenciye bilgi öğretilir. Bilgiyi işleyen, bilgiden bilgi üreten, bilgiden katma değer üreten karakterdir. Kişiyi işi yapmaya karar verdiren ve başlatan iradedir.